Källaren
● Leta i källaren
Här nere bland kartonger, skräp, och annat damm har vi samlat sådant som varit med förr. Du kan hitta information, tidningsurklipp, gamla bilder och annat kuriosa.
● TIA
TIA (Truckers International Association) startades av Roffe Björk på 70-talet. TIA startade med 17 medlemmar och växte snabbt till (som mest) över 6 000 medlemmar.
Många eldsjälar hjälpte till inom TIA som var en helt ideell organisation. Tack för allt NI har gjort för oss yrkeschaufförer. Sträck på er, det är tack vare er vi har ett drägligt arbetsliv idag.

● Vad var TIA?
TIA var en europeisk organisation för oss chaufförer. Varje land hade egen medlemsskara och styrelse.
TIA arbetade för att vi chaufförer skulle ha ett drägligare liv på vägen, vilket de lyckades väldigt bra med. Bland annat var det TIA som fick igenom att helgstoppet skulle slopas. Helgstoppet innebar att vi var tvungna att stoppa på fredag kväll och inte få åka förrän på söndag kväll. Detta får inte blandas ihop med den nuvarande helgvilan. Dagens helgvila är något helt annat, där säger lagen att vi måste ha helg 48 timmar i veckan. Det dåvarande helgstoppet sa att vi inte fick köra alls på helgen på europavägar och riksvägar.
TIA drev denna fråga mycket hårt. De ifrågasatte om inte chaufförerna var värda att komma hem till sin familj på helgen. Ville det sig riktigt illa kunde man ju bli stående 30 mil hemifrån hela helgen.

MedlemsbokenTIA:s starka ledare Roffe Björk sade till dåvarande kommunikationsminister, Ulf Adehlson, ”Gift dig och skaffa barn ska du se att du också vill hem till den väntande familjen”.
TIA gjorde mycket bra för oss chaufförer. Bland annat ordnade de så vi fick tio procents rabatt på alla Rastahus runt om i Sverige.
TIA stod alltid på vår sida, tog upp sådana frågor som alla pratar om men ingen gör något åt idag.
Att TIA lyckade så bra berodde på att det var chaufförer som skötte det, inget skrivbordsfolk med andra ord. De som skötte TIA var med i vår verklighet, de visste vad vi behövde och vad vi ville ha.
I början var inte TIA accepterat av varken Åkeriföreningen eller Transportarbetarförbundet. Tack vare hårt engagemang och en stark ledning vann de förtroende ända upp på regeringsnivå. TIA arbetade alltså inte för eller emot Transportarbetarförbundet, inte heller för eller emot Åkeriföreningen. De arbetade för oss chaufförer.

Vågar vi tro på att detta ska komma tillbaka igen?

Text av: Jerry Christiansson Bild från: forna Tia Cluben
Rota i lådorna här

Truckers International Association